Lokeren Goes Metal 2018 review

-- Lokeren Goes Metal --

01/01/1970 - 01/01/1970
Stijn Daneels

[INTRODUCTION]

Op zaterdag 21 juli 2018 mocht ik onze nationale feestdag vieren in jeugdhuis T-Klub in Lokeren met een optreden van 23 Acez en een try-out show van The Secondary! Dit concert vond plaats in de kapel van een oude abdij met zomerbar Vagevuur gevestigd op de binnenkoer. Het werd een uniek en intiem optreden en ik kwam diverse gekende en nieuwe gezichten tegen. Yup, voor zo’n mis ga ik zeker nog eens naar de kerk!

Alle foto’s gemaakt door mij of door mijn assistent Kevin Van De Mergel. Foto's van 23 Acez genomen door Geert Lippens (omdat ik toen bezig was flink mee te swingen voor de videoclip).

[THE SECONDARY]
In het voorprogramma van 23 Acez stond de band van organisator Leandro D'hossche op de planken. The Secondary brachten een gevarieerde set aan covers. Sommige nummers kwamen van stevige rockbands zoals the Offspring en Queen maar de band bracht ook covers van moderne popgroepen zoals Twenty One Pilots en ook onze eigen Absynthe Minded kwamen aan bod. Tijdens hun try-out viel vooral frontman Leandro op. Terwijl zijn twee andere bandmaten casual gekleed waren, stond Leandro op het podium in complete metaloutfit! Maar zijn ruige rockerlook stond in hoog contrast tegenover zijn hoge, tedere stem, rustige speelstijl en de akoestische minigitaar waarmee hij een aantal nummers speelde. Hoewel hij en de andere bandleden nog wat moesten wennen aan spelen op een podium (dit was uiteindelijk hun eerste show) toonden ze een duidelijke passie voor de muziek en brachten ze de meeste covers glansrijk naar voren. De enige cover die naar mijn gedacht op niets sloeg was hun versie van de Lordi klassieker Hard Rock Hallelujah. Vooral vanwege de jongensachtige zang verloor het nummer veel van zijn originele monsterlijkheid. Dus jongens, jullie mogen deze cover schrappen, klassieke rock en popmuziek covers liggen jullie beter! Maar ik hoop vooral om eens een zelfgeschreven nummer van jullie te horen, altijd leuker om een band te horen dat zijn eigen werk presenteert. Daarom is er hieronder geen videoclip van the Secondary maar nog een extra nummertje van de artiesten waarvoor ik die dag naar de kerk geweest ben!

[23 ACEZ]23 Acez en Hard Life Promotion hadden deze show flink gepromoot en ze sloegen erin om een deftig publiek (waaronder veel fotografen en een Metal Shredder) naar de kapel te lokken. Ter ere van dit uniek concert brachten 23 Acez een best of set met nummers uit hun kersverse album Embracing The Madness alsook werk uit hun eerdere releases. De stijl van 23 Acez kan je het best zien als melodieuze hard rock met een progressive kantje, virtuoze gitaarsolo’s, epische zanglijnen en allemaal overgoten met flink wat metal peper. En die metal peper was overduidelijk te proeven tijdens de nummers uit Embracing The Madness die een stuk harder klonken dan het materiaal dat 23 Acez in hun vroegere albums hadden gestoken. Maar ondanks het ruigere karakter van de nieuwe nummers bleven de beste elementen van de 23 Acez van weleer (de machtige gitaarsolo’s en doorklinkende vocalen) volledig overeind.

Persoonlijk kon ik de oude 23 Acez nummers op de set eveneens appreciëren. Die oudere liedjes zoals The Bigger Picture (uit hun tweede album, Redemption Wave) deden mij veel denken aan de poprock van Bryan Adams. En ja, van zulke muziek kan ik ook enorm genieten! Deze oudjes werden vlot tussen de nieuwe nummers gezet en hierdoor zorgden 23 Acez voor leuke afwisseling tijdens de show. De band maakte ook gretig gebruik van de beschikbare belichting en vooral tijdens het ruige nummer Freefall zorgde de bloedrode lichten gecombineerd met de donderende beats ervoor dat ik mij ineens in een of andere satanische tempel voelde in plaats van een huis van God. Hail Satan! En als kers op de taart nam de band met assistentie van topfotografen Geert Laleman en Andy Maelstaf het volledige concert op en zullen opnames van het optreden gebruikt worden voor een binnenkort verschijnende videoclip! In feite had ik graag een paar extra nummers gehoord, want zoals bij elk goed concert gingen de tijd en de nummers veel te snel voorbij! Maar een uur puur genot is nog altijd leuker dan een pleziertje van een minuut.[CONCLUSION]

{
Met een originele setting, een killerset en een gezellige supporting band zorgden 23 Acez voor een onvergetelijke avond! De sfeer was gezellig, er was drank en frieten in overvloed, de muziek was gevarieerd en telkens om van te smullen, ik heb vrienden van weleer teruggezien en heb nieuwe mensen leren kennen. Ik ben dan niet op Metaldays geraakt zoals twee van mijn mede Shredders Jan en Carol, maar vorige zaterdag heb ik toch ook mijn eigen kleine pleziertje gehad!

}