Death Is Just The Beginning in de Trix review

-- Death Is Just The Beginning --

11/04/2018 - 11/05/2018
Stijn Daneels

[INTRODUCTION]

Review geschreven door Glenn Van Bockstaele.

Op zondag 4 november was ik aanwezig in de Trix te Antwerpen voor de show van Kataklysm en Hypocrisy dat deel uitmaakte van hun Death Is Just The Beginning tournee. Een co-headliner show met twee van de grootste melodic death metal bands van het moment. Als supporting act kwam de Duitse death/black metal band The Spirit naar voren.

[THE SPIRIT]

Om een of andere reden begon de show een halfuur vroeger dan oorspronkelijk aangekondigd en daarom kwam ik net de zaal binnen toen The Spirit hun laatste lied door de speakers lieten knallen. Deze Duitse band werd opgericht in 2015 en mocht mee op het Europese deel van deze wereldtournee nadat één van hun nummers werd opgepikt voor de Nuclear Blast compilatie “Death Is Just The Beginning.” Waar uiteraard ook Kataklysm en Hypocrisy op staan en tevens de naam van deze tour. The Spirit was hier om hun debuutplaat “Sounds From The Vortex” voor te stellen. Aangezien de zaal al redelijk vol zat, neem ik aan dat ze goed in smaak vielen. En ik geef toe, hun melodieuze en uiterst ritmische black metal sound werkt zeker en vast aanstekelijk. Hier is een liedje!

[HYPOCRISY]

Daarna was het de beurt aan Hypocrisy, de band rond Peter Tägtgren die werd opgericht in 1990. Hun laatste wapenfeit “End Of Disclosure” is ook al 5 jaar geleden en vreemd genoeg speelden ze geen enkel nummer van deze plaat. Hypocrisy koos voor oude songs waaronder een medley van “Penetralia/Pleasure Of Molestation/Osculeum Obceneum. Nummers die op hun debuut “Penetralia” en hun 2de plaat “Osculeum Obsceneum” stonden. Ze speelden één recenter nummer namelijk “Valley Of The Damned” uit het album “Taste Of Extreme Divinity.” Ook kwamen redelijk wat nummers aan bod van één van hun beste albums namelijk “Abducted.” Deze nostalgietrip deerde de pret niet, integendeel, het publiek smulde ten volle van het klassieke werk. Enige pijnpunt van het optreden was dat de muziek meermaals even wegviel. Dat gezegd zijnde, was het een zeer degelijk Hypocrisy optreden. (8/10)

[KATAKLYSM]

En dan was het de beurt aan Kataklysm en wat konden die heren knallen! Openen deden ze met “Narcissist” van het nieuwe album “Meditations” en verder konden de toeschouwers en ik genieten van songs zoals “The Black Sheep,” “Fire,” en “10 Second From The End.” Deze drie voorgenoemde tracks kwamen uit het album “Serenity In Fire.” Een plaat dat Kataklysm vorig jaar integraal live hadden vertolkt. Uit het nieuwe album lieten ze “Guillotine” los op de zaal maar het publiek werd pas helemaal wild als uiteindelijk de klassiekers werden ingezet zoals “As I Slither,” “Crippled And Broken” en later in de set ook “Shadows And Dust.” Het laatste nieuwe nummer, “Outsider,” passeerde ook de revue. Een kraker als “Manipulator Of Souls” mocht natuurlijk niet ontbreken maar na de track “And I Saw Blood” kwam iemand van het Trix personeel tot bij zanger Maurizio om hem te informeren dat het geluid een aantal keer was weggevallen. Net zoals tijdens het Hypocrisy optreden eerder die avond. De fans lieten echter overduidelijk merken dat ze geen probleem hadden met deze technische problemen en daarom zette Kataklysm hun set vol vurigheid voort. Het publiek en ik kregen nog 2 nummers voorgeschoteld namelijk “Blood In Heaven” en “Edge Of The World!” En daarna ging ik met een voldaan gevoel terug naar huis.[CONCLUSION]

{THE SPIRIT: 7/10
HYPOCRISY: 8/10
KATAKLYSM: 9/10

Ondanks de geluidsproblemen en het feit dat de show vroeger begon dan oorspronkelijk gepland, ben ik heel tevreden dat ik aanwezig was voor dit co-headliner concert. 2 old-school melodic death metal toppers en een jonge band die het nog ver zal schoppen. Meer moest dat niet zijn. Hier is nog een extra nummer van The Spirit!
}