Zingem Beeft 2018 review

-- Zingem Beeft --

11/03/2018 - 11/04/2018
Stijn Daneels

[INTRODUCTION]

Op zaterdag 3 november 2018 vond de tweede editie van Zingem Beeft plaats. Dit keer in De Griffel, een grotere zaal in vergelijking met de Volkskring, die eveneens in Zingem ligt en waar het festival vorig jaar had plaatsgevonden. Naast de veel ruimere zaal werd de affiche ook uitgebreid van drie bands naar vier en beloofde de sfeer nog uitbundiger te worden dan de vorige keer. Bigger, better, badder? Zeker en vast!

Alle foto’s genomen vanuit de Facebook pagina van Zingem Beeft organisatie Agera Events.

[TURPENTINE VALLEY]

De eerste band op Zingem Beeft 2018 was deze instrumentale post-metal groep. Op een pikdonker podium dat alleen belicht werd door enkele gloeilampen zorgde dit gezellige trio voor een drietal lange nummers waarmee ze het publiek en mij in een dromerige sfeer deden onderdompelen. De muziek klonk hevig en uiterst expressief doorheen de zaal en sporadisch drukte de band het gaspedaal in en vooral bassist Thomas danste bij die heftige momenten flink in het rond. Met zulke meeslepende muziek zijn teksten naar mijn gedacht totaal overbodig. Het is een muziekstijl om rustig van achterover te zakken, je ogen dicht te doen en je te laten leiden door je eigen verbeelding. En het is vooral dat laatste dat ik tijdens dit korte optreden heb gedaan. Hoewel de muziek van Turpentine Valley niet zo uitbundig was in vergelijking met de andere bands op de affiche, apprecieer ik het feit dat organisator Carly en de rest van zijn Agera Events team het lef hebben gehad om een band als deze als opener te zetten desondanks het grote stijlverschil van Turpentine Valley tegenover de drie andere groepen. In ieder geval was Turpentine Valley een deftige opwarmer van de avond en na hun vertrek barstte het feest volledig los!

[IRONBORN]

Na Turpentine Valley zorgden de mannen van Ironborn voor een heerlijke old-school heavy metal ervaring. Ik zag de band voor het eerst in 2015 toen ze nog bekend stonden als coverband en sindsdien laten ze hun reeks metalcovers van weleer langzaam maar zeker achterwege voor hun eigen nummers. Met uitzondering van Iron Maiden klassiekers Wrathchild (hun traditionele soundchecknummer) en Wicker Man (als bisnummer) lieten de gasten uit Waregem/Zottegem geweldige songs van eigen kweek op de menige los zoals het door Motörhead geïnspireerde “Rock N Roll Is Dead,” het catchy klinkende “Your Downfall” en zongen het publiek en ik vurig mee op hun intussen alom geliefde lijfnummer “Never Again.” Ook kwamen enkele nieuwere tracks aan bod en gaf de band een zware metalen versie van hun akoestische single “1568” en zelfs met dat extra muzikale gewicht verloor dit pareltje niets van zijn oorspronkelijke, emotionele waarde. Bij elk Ironborn optreden dat ik de voorbije jaren gezien heb, heeft de band altijd kunnen rekenen op een uitbundig publiek en dat was daar in Zingem opnieuw het geval! Ironborn brengt steeds een gevarieerde setlist naar voren waar ze, dank zij hun eigen werk, een prachtige ode brengen naar de metal van de jaren 70 tot 90! Altijd goed voor een feestje!

[SIGNS OF ALGORITHM]

Dit jaar Graspop, volgend jaar Metaldays, deze metalcore band uit Maldegem/Brugge/Gent valt bij de grote festivals in de smaak en ik kan perfect begrijpen waarom. Op het eerste gezicht lijkt Signs Of Algorithm op niet meer dan een woest klinkende en agressief ronddansende metalcore band en dat zijn ze ook. Maar ze leggen naast de typische metalcore elementen ook een grote aandacht voor structuur en melodie. Tijdens hun optreden in Zingem werden brute breakdowns afgewisseld met subliem gitaarwerk en enkele orkestrale samples, om van het lichtspektakel nog maar te zwijgen! Wat ik ook zeer creatief vond waren de platformen die ze op het podium hadden gezet en waar vooral zanger Frederick uitbundig van gebruik maakte om zichzelf nog duidelijker in de kijker te zetten. Mede hierdoor wekte Signs Of Algorithm een groot larger-than-life gevoel op en hoewel metalcore de basis van hun sound vormde, toonden ze een grote muzikale en vocale flexibiliteit alsook een uiterst levendige speelstijl op het podium. Niemand in de band stond een milliseconde stil en danste wild heen en weer over het podium en op miraculeuze wijze botste geen enkel bandlid tegen een andere. Het was puur spektakel! Geen vuurwerk, projector of andere hoogvisuele snufjes, gewoon vijf jonge gasten die hun 110% gaven om het publiek te entertainen!

[HEXA MERA]

De headliner van Zingem Beeft en een band die, net zoals Signs Of Algorithm, reeds op GMM gespeeld heeft en volgend jaar terug naar Metaldays reist om dit keer de Second Stage zwart, geel en rood te kleuren! Hexa Mera’s muziekstijl van melodic death metal kan ik makkelijk omschrijven als uitermate krachtig, strak, autoritair en melodieus. Persoonlijk doet hun stijl mij veel denken aan de groove metal uit de 90s van bands zoals Pantera en Lamb Of God en met hun catchy riffs, engagerende songteksten en charismatische podiumuitstraling kunnen ze die muziek meer dan voldoende vertegenwoordigen. Het optreden van Hexa Mera draaide uit op een muzikale rollercoaster waar de band heen en weer ging tussen woeste gitaarpartijen, afkoelende melodieën en strakke ritmes. Zanger Yannick blafte, brulde en brieste de longen uit zijn lijf en naar goeie gewoonte sloeg hij erin om het publiek aan te zetten tot een wall of death! De eerste wall of death in de geschiedenis van Zingem Beeft! En het nummer dat ze voor die historische wall gebruikten, vind je hieronder![CONCLUSION]

{Ik heb lang uitgekeken naar deze tweede editie van Zingem Beeft en ik kan met trots en eerlijkheid zeggen dat dit vervolg het succesvolle eerste festival meer dan overtroffen heeft. Een ruimere zaal, een grotere en opnieuw flink gevarieerde 100% Belgische topaffiche en meer eetvoorzieningen ter plaatse. Alles was tiptop georganiseerd en de avond was er eentje waar zowel old-school als new-school rock en metalfans van konden genieten. En gezien ik een beetje “middle-school” ben, heb ik mij geamuseerd van de eerste tot de laatste seconde! Carly, je hebt jezelf meer dan overtroffen en volgend jaar ben ik terug van de partij!


}