Wacken Metal Battle Belgium 2018 review

-- Wacken Metal Battle Belgium --

01/01/1970 - 01/01/1970
Stijn Daneels

[INTRODUCTION]

Op zaterdag 26 mei was ik aanwezig op de finale van de Wacken Metal Battle Belgium 2018. In de voorbije zes maanden hebben 6 Belgische bands meer dan 100 andere Belgische bands in het zand doen bijten om tot deze finale te geraken. Deze review is (samen met enkele andere artikels) met uitstel afgeraakt door diverse IRL factoren (auto-ongeval, verhuis van een vriendin, etc.) maar hier is het dan, mijn ongezouten mening over de vijf deelnemende bands van de finale van de Wacken Metal Battle Belgium 2018 (1 band moest noodgedwongen afzeggen)! Ik heb ook een persoonlijke top 5 gemaakt die je vindt op het einde van het artikel.

Fotocollages door Bianca Lootens van Musika.be. Foto op het einde van het artikel door Veronique Bonny.

[SIGNS OF ALGORITHM]De eerste finaledeelnemer was de metalcore band Signs Of Algorithm. Tijdens de halve finale in de Titans Club in Lens was ik enorm onder de indruk van deze band vanwege hun muzikale diepgang bedekt achter woest gedans en gebrul. Iedereen van Signs Of Algorithm danste wild in het rond en op quasi miraculeuze wijze botste geen enkel bandlid tegen een ander! Toegeven, metalcore is niet zo mijn ding maar Signs Of Algorithm liet met passie en intelligentie zien dat zulke muziek uit veel meer kan bestaan dan alleen uit geschreeuw en breakdowns, maar op die vlakken moest deze band evenmin onderdoen. Vooral de titeltrack van hun in 2016 uitgebrachte debuutalbum Harbinger bleef serieus bij mij hangen. Een strakke, gepassioneerde band die duidelijk en meermaals hun dankbaarheid uitte voor de flinke opkomst en voor hun finaleplaats die dag! Voor mij staan Signs Of Algorithm op de tweede plaats. Hun muziek is dan wel niet voor iedereen weggelegd, maar ze hebben mij toch goed kunnen overtuigen. En als je dit jaar naar Graspop gaat dan stel ik voor dat je ze eens een bezoekje brengt op donderdag in de Metal Dome.

[TURBOWARRIOR OF STEEL]De tweede deelnemer in de finale waren de West-Vlaamse party thrashers genaamd Turbowarrior Of Steel. Ik ken deze band al sinds 2015 en van dag 1 wist ik al dat ze flink wat in hun mars hadden. Dus ondanks het feit dat ik niet aanwezig op de halve finale in de Verlichte Geest in Roeselare wist ik op voorhand dat deze band ging doorgaan naar de finale. Toegeven, hun optreden op de finale Battle was niet hun beste qua ambiance en intensiteit, maar persoonlijk kon ik toch nog flink genieten van hun typisch Belgische metal feestmuziek! En wat bedoel ik daarmee? Een kleurrijke band met catchy meezingers, snelle thrash metal beats en nummers over bier, vrouwen en feestvieren tot in de vroege uurtjes! En met die muziek heeft TWOS toch al 1 EP en 2 albums uitgebracht alsook een jaarlijks minifestival in hun achtertuin en een optreden op Metaldays 2017! Maar vanwege de, naar hun niveau en reputatie, zwakke optreden op de finale staan ze bij mij op de vierde plaats.

[INNERVATE]Als derde participant kwam de Antwerpse melodic death metal band Innervate aan bod. Het tempo werd wat teruggeschroefd, de muziek was een stuk technischer aangelegd en Innervate brachten een donkere, Noors mythologische sfeer naar de Battle. Ze deden de naam van hun subgenre alle eer aan door hoog melodieuze gitaren naar voren te brengen gecombineerd met old-school death metal grunts en abrupte tempowisselingen. Ik heb echter wel het gevoel dat Innervate nog harder and intenser kunnen spelen dan wat ze die avond al konden. Ik kan het niet makkelijk omschrijven, maar ik geloof dat deze band met tijd en ervaring in de toekomst nog meer potten zal kunnen breken! Dat gezegd zijnde, staan Innervate bij mij op de vijfde plaats.

[OUR HATE]De vierde band op de Battle was de Kempense hardcore en metal cocktail genaamd Our Hate! Deze band was mijn grote favoriet op de halve finale in café De Witte Non in Hasselt en op deze finaledag lieten deze mannen nog eens zien waarom ze 1 van de grote favorieten waren in deze Battle. Our Hate kan ik perfect beschrijven als pure, onversaagde agressie! Met hun bonkende beats en vlijmscherpe riffs waren Our Hate beslist de snelste en meest verwoestende band van de avond. Dat gecombineerd met frontman Lenny die met bezweet bloot bovenlijf en even zo fel bezweet lang wapperend haar als een losgeslagen stier erop los ging op het podium! Het was een spectaculair vertoon met mosh pits en crowdsurfers het hele optreden door! Voor mijn part mocht Our Hate doorgegaan zijn naar Wacken, eerste plaats dus!

[BEHIND BARS]En als vijfde band kwam de piepjonge metalcore band Behind Bars uit Geel aan de beurt. Net zoals Our Hate voor hen brachten Behind Bars een mix van hardcore en metal en showde hun frontman zijn ontbloot en bezweet bovenlijf aan het publiek! En ook deze band kon, net als al hun voorgangers, op veel bijval rekenen. Bij Behind Bars viel echter wel op dat hun muziek een stuk technischer onderbouwd was en dat ze een meer gevarieerde setlist hadden dan Our Hate. Aan de andere kant miste ik bij Behind Bars echter de extreme adrenaline die ik voelde tijdens het optreden van Our Hate. Misschien kwam het door het feit dat Our Hate zowel tijdens de finale als tijdens de halve finale in Hasselt zo’n verpletterende indruk op mij hadden gemaakt dat ik daardoor Behind Bars een beetje minder spectaculair vond. In ieder geval brachten Behind Bars een uiterst solide optreden en gun ik hen van harte hun plaats op de affiche van Wacken dit jaar! Op mijn persoonlijke top 5, komen ze op de derde plaats.

[VIOLENT SIN]

Een eervolle vermelding aan de oorspronkelijke zesde finaledeelnemer van de Wacken Metal Battle Belgium, de West-Vlaamse speed metal band Violent Sin. Opgericht in 2016 en ondanks het feit dat deze band nog in hun kinderschoenen zit wisten ze toch door te stoten naar de finale van de Wacken Metal Battle Belgium 2018! Chapeau! Door onvoorziene omstandigheden kon deze band echter niet deelnemen aan de finale en dat is erg jammer want ik had ze graag eens live aan het werk gezien. Maar intussen is de band druk aan het werk aan hun eerste EP en vervangen ze Phoenix Rebellion op de affiche van Evil Or Die Fest 2018 dus we gaan er nog zeker van horen! En intussen is hier een mooie muziekvideo gemaakt door mijn metalcollega Jan Vervaeke! Check zeker zijn Facebook pagina en YouTube kanaal![CONCLUSION]

{Persoonlijke top 5:
1 OUR HATE
2 SIGNS OF ALGORITHM
3 BEHIND BARS (WINNAAR WACKEN METAL BATTLE BELGIUM 2018)
4 TURBOWARRIOR OF STEEL
5 INNERVATE

Ondanks de verrassende uitslag (naar mijn eigen verwachtingen) ben ik zeer tevreden van de bands die ik gezien heb op deze finaledag van de Wacken Metal Battle Belgium 2018! Het was de eerste editie waarin ik meedeed als lid van de kernjury en ik ben erg dankbaar dat ik dank zij deze zes maand durende Battle heel wat nieuwe bands en mensen heb leren kennen! Als jij in een band zit dan mag je jouw band dit najaar inschrijven voor de Wacken Metal Battle Belgium 2019! Renald en ik wensen je alvast veel succes en we kijken reikhalzend uit naar de volgende editie!


}