FireForce Annihilate The Evil Release Party review

-- FireForce Annihilate The Evil Release Party --

11/11/2017 - 11/12/2017
Stijn Daneels

[INTRODUCTION]

Op zaterdag 11 november was ik te gast in de Zappa in Antwerpen voor de release party van Annihilatie the Evil, het intussen derde album van de combat metal machine FireForce! Dit keer was ik niet te gast als pers, maar als stage crew. Yup, vanaf 11 uur ’s middags was ik aanwezig om samen met de band, Guido en Isabelle van Metal Fun en Joshua van Grimm Gent het podium op te bouwen en de podiumwissels tijdens het evenement te verzorgen. Maar ik zou natuurlijk geen Metal Shredder zijn mocht ik die avond niet shredden. Dus hier is mijn show review van de volledige release party en een party was het vast en zeker! Foto’s genomen door Jo De Boeck van Liveacts Belgium met uitzondering van de selfie op het einde.

[ETERNAL BREATH]

Als eerste support band van de avond kwamen Eternal Breath uit Wielsbeke naar voren. Het voorbije jaar heb ik de band al verschillende keren gezien (inclusief een finaleplaats op de Wacken Metal Battle Belgium) en ze hebben mij van in het begin goed kunnen vermaken met hun catchy thrash metal en deze avond was op dat vlak zeker geen uitzondering. Zoals te verwachten lieten ze mij en het publiek genieten van nummers uit hun vorig jaar uitgebrachte album The Joker (waaronder de titeltrack, Back In Time en het machtige Rich And Poor) alsook hun traditionele cover van de Exodus klassieker Lesson In Violence (oh, de herinneringen van Alcatraz 2016 komen terug boven). Hoewel de zaal al een goed aantal mensen telde, moest het publiek nog een beetje opwarmen en daar zorgde de autoritaire Eternal Breath frontman Andy zeker voor. Hij liet het publiek meermaals meeschreeuwen en naarmate hun optreden vorderde konden zijn kreten op steeds meer gehoor rekenen. Een talentvolle en charismatische openingsband, wat moet het nog meer zijn?

[AFTER ALL]

Na Eternal Breath kwamen de Brugse jongens van After All om het thrash gehalte van de avond een serieuze versnelling hoger te zetten. Nadat de band hun entree maakte op de iconische openingsdeun van The A-Team (I pity the fool) spatte de energie direct van het podium en Mike, de nieuwe zanger van After All, was perfect in zijn nopjes om het publiek te doen headbangen en de vuisten omhoog te doen steken. Daarnaast had hij ook een pittige vocal range waardoor hij de typische hoge zangnoten van After All vlotjes aankon. Qua materiaal bezorgde de band de beste tracks uit hun twee recentste albums waardoor het publiek en ik konden genieten van knallers zoals Rejection Overruled, Betrayed By The Gods en Target Extinction. Het hele optreden was een technische thrash metal barrage en net als bij Eternal Breath hebben FireForce een heel goede keuze gemaakt om After All in hun voorprogramma te steken. Beide bands zetten een bepaald aspect van FireForce in de verf (catchy refreinen voor EB en wild gitaar geshred voor AA) en hierdoor was iedereen volledig klaargestoomd voor de band waar het die avond allemaal om draaide…

[FIREFORCE]

Sinds ik FireForce in 2015 leerde kennen via hun eerste twee albums was ik enorm benieuwd om hun nieuwste telg, Annihilatie The Evil te aanschouwen. Voor deze speciale avond zorgden de uitvinders van combat metal voor een hoop extra toeters en bellen zoals een speciaal gebrouwen bier dat alleen op het evenement verkrijgbaar was. De band had ook de achterkant van het podium gereserveerd en afgedekt met een sneeuwwitte FireForce banner en toen ik samen met de andere crewleden het doek wegdeden lieten wij een waar oorlogstafereel aan het publiek zien. Met zandzakken, kapotgeschoten muren en, indien je goed keek naar de linkermuur, zag je ook Schanulleke liggen. Inderdaad, de iconische pop uit de Suske & Wiske stripreeks! De afbeeldingen op de muren waren handgetekend en gekleurd en gecombineerd met de kleurrijke belichting deed het hele decor mij denken aan een stripverhaal. Daarnaast nam de band het woord release party erg letterlijk door het publiek meermaals te beschieten met confetti, rook en knettervuurwerk dat via gasbuizen achter het decor werd afgevuurd. Het was een waar spektakel!Maar een goed optreden moet natuurlijk meer bevatten dan visuele flair en FireForce kennende lieten ze zich op het podium van hun beste kant zien. De band bracht vuur, passie en finesse op het podium en konden op veel bijval rekenen van de toeschouwers. Het was eveneens geweldig om eindelijk nieuwe songs te mogen aanhoren nadat ik in 2015 en 2016 diverse FireForce optredens gezien had met zo goed als identieke setlisten. En dat nieuw materiaal was geweldig! Liedjes uit het Annihilate The Evil album zoals The Boys From Down Under, Revenge In Flames en Dog Soldiers lieten FireForce zien in hun typische combat metalstijl. Een unieke mix van power metal, thrash en speed metal! De Antwerpse soldaten lieten echter ook hun bekende nummers zoals Coastal Battery, Deathbringer en het patriottische 1302: Battle For Freedom op de aanwezigen los! De band had plezier en het publiek eveneens. Er werd vurig meegezongen en gebruld! Wat wel grappig was, was dat zanger Flype beloofde om tijdens het hele concert Antwaarps te spreken maar hij liet zich toch een paar keer betrappen op een Engelse zin hoewel zijn vertaling voor de titel van het lied Deathbringer naar Doodbrenger toch een leuke twist was. Hij had het eigenlijk moeten doen voor alle nummers in de set. En hoewel de set toch een goeie 15 nummers lang was, ging de tijd supersnel vooruit. Voordat ik het wist, was ik samen met de andere bezoekers Born To Play Metal aan het meebrullen en was de show voorbij. Maar ik geef toe, de hele dag ging als een sneltrein voorbij!


[CONCLUSION]

{Voor mij was deze release party een onvergetelijke dag, mijn eerste keer als podiummedewerker en mijn eerste FireForce show in een jaar tijd. En het was een groot succes voor iedereen! En nadat we het podium opgeruimd hadden namen Guido, Isabelle, Joshua en ik onze enige pint bier van de avond en genoten we na over hoe de dag verlopen was. Wat kan ik zeggen? FireForce heeft in hun intussen tienjarige bestaan hun stempel gedrukt op de Belgische metal underground and ik geloof dat ze in de komende jaren nog groter zullen worden. Ze hebben passie en talent en hun sound is toegankelijk en ruig tegelijk. Ik kijk al uit om in 2018 opnieuw een grote dosis combat metal te consumeren. Dus je weet wat te doen, beste lezer, JOIN OUR FORCES!


}