Bleach Nirvana Tribute in Zottegem 21/09/2017

-- Bleach Nirvana tribute 2017 --

01/01/1970 - 10/01/2017
Stijn Daneels

[INTRODUCTION]

Ik werd door Frontrow Bookings uitgenodigd om op donderdag 21 september 2017 af te komen naar café De Kring in Zottegem voor een optreden van de Nirvana coverband Bleach met support van Ironborn en de Pennywise coverband Penniwyse. Een geweldig concert net naast mijn deur en vrijdag verlof, een weekend kan voor mij niet beter beginnen! Genoeg gepraat, METAL SHREDDER REPORTING!

[PENNIWYSE]Dit was de eerste show van deze Pennywise tribute band uit het Antwerpse Herselt. Ze brachten de klassieke Pennywise nummers zoals Fuck Authority, Peaceful day en natuurlijk het iconische Bro Hymn. Zeker toen dat laatste nummer kwam begon het publiek uitbundig mee te zingen met de coverband. Al bij al was ik zeker tevreden met Penniwyse eerste eerbetoon aan de bekende Amerikaanse punkrockers! Ze toonden voldoende enthousiasme tijdens hun optreden en hadden vlotjes 15 verschillende Pennywise nummers gebracht. Yup, 15 nummers als eerste optreden, voor een kleine 100 man, dat is een flinke vuurdoop! Jullie hebben mijn goedkeuring, Penniwyse! Maar probeer de volgende keer geen flauwe moppen over krieken te maken. Ik lach mijn eigen zo al genoeg kriek! 

[IRONBORN]Een show in Zottegem is voor Ironborn altijd wat als thuiskomen. Ikzelf heb de band intussen al verschillende keren daar zien spelen en ze worden steeds beter. Dit jaar hebben ze een EP met eigen materiaal uitgebracht maar het tribute gedeelte van Ironborn blijft bestaan. Zo gebruikte de band de Iron Maiden klassieker Wrathchild voor hun sound check en speelden ze nummers zoals Tornado of Souls, South of Heaven, Creeping Death en Ace of Spades. Ik denk niet dat ik jullie hoef te vertellen van welke muzikanten deze legendarische nummers komen. Maar naast covers stelde Ironborn ook hun volledige EP tentoon aan de rijkelijk gevulde zaal. Persoonlijk hoop ik dat Ironborn binnenkort nieuw materiaal zal maken. Ik heb flink genoten van hun EP en vind dat ze beter tot hun recht komen wanneer ze hun eigen werk brengen dan wanneer ze covers spelen. Het optreden zelf was een waar feest voor zowel band, publiek als ik, hoewel ik de overdreven felle podiumbelichting minder tof vond. Bij bepaalde momenten leek de band op een bende Smurfen. Ja, ik meen het, compleet blauw! Of rood, of paars! Tegen het einde van het optreden werd de verlichting wel minder sterk waardoor ik toch een paar foto’s kon trekken waarin de band in stijlvolle zwart-witte kledij staat te pronken. In ieder geval kreeg ik opnieuw een groep te zien waarin het talent, de passie en onderlinge chemie overduidelijk te zien en te horen was.

[BLEACH - NIRVANA TRIBUTE]Als headliner natuurlijk de Italiaanse Nirvana tribute band Bleach! In december vorig jaar zag ik de covergroep voor het eerst tijdens een unplugged optreden in Sint-Niklaas maar dit keer stonden Daniele en Yuri terug met een intense elektrische set. En voor een zo goed als volle zaal brachten ze een intens eerbetoon aan de grunge legendes. Alle klassiekers kwamen aan bod! In Bloom, Breed, Heart-Shaped Box, Pennyroyal Tea en natuurlijk ook Smells Like Teen Spirit. Het Italiaanse accent van Daniele gaf sommige nummers extra intensiteit (zoals bij Territorial Pissings en Breed) maar bij Come As You Are vond ik zijn stem te hoog en te scherp klinken voor het nummer. Wat ik wel kan zeggen is dat Daniele en de rest van de band het publiek direct aan hun vinger bonden. Op bevel van Bleach kwam iedereen direct naar voren en na een paar nummers werd er wild gemosht en gecrowdsurft! Zelfs Daniele deed mee toen hij op een bepaald moment zijn gitaar neerlegde en zonder enige waarschuwing naar mij toe sprong! Gelukkig kreeg ik direct hulp van mijn Shredder crew om hem in de lucht te heffen en hem door de zaal te dragen! Wat kan ik nog meer zeggen, mocht je maar een Nirvana coverband kunnen checken, maak het dan Bleach! Ze brengen de intensiteit, talent en charisma naar boven zoals je zou verwachten bij zo’n mythische band als Nirvana! Come as you are![CONCLUSION]

{Wel, met zowel Bleach als Ironborn op de affiche wist ik direct dat het een zalige avond ging worden en dat was het ook! Het publiek was al goed vertegenwoordigd nog voordat Penniwyse begon en gingen door het dolle heen, alle bands waren dolenthousiast en ikzelf kan uiterst tevreden terugkijken op een spetterende avond. Bleach heeft nog optredens gepland tot het einde van deze week dus ik raad jullie van harte aan om deze Nirvana cover band te checken alsook de andere bands die spelen op deze tournee. Plugged of unplugged doet er niet toe, it always smells like teen spirit! En bij deze ook van harte dank aan Tommy en de rest van het Frontrow Bookings team om deze tournee te regelen! METAL SHREDDER SIGNING OFF!


}